#SJUKMAT

En av de bloggar jag följer är Food Pharmacy; en blogg om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Hur man kan äta sig till ett friskare liv. Just nu pågår en debatt kring maten i vården, skolan och omsorgen. Under #sjukmat uppmanar Food Pharmacy alla att dela med sig av sina erfarenheter, med målet att skapa uppmärksamhet kring vårt behov av näringsrik mat.

Jag som själv arbetar inom vården kan intyga att maten som serveras inte är den typ av kost som gör en sjuk kropp frisk, snarare tvärtom. Halvfabrikat, högt sockerinnehåll, processat, näringsfattigt… Till måltiderna serveras alltid saft och juice. Kakor, O’boy, socker och fikabröd står nästan alltid framme. Samma kost serveras till hjärtsjuka, diabetiker, deprimerade, psykotiska, gastric bypass-opererade osv… Det är skandal och det är uppenbart att tung medicinering föredras framför näringsriktig kost. Frågan är om upproret #sjukmat gör skillnad i en bransch där big pharma styr. Att den undermåliga maten uppmärksammas på detta sätt är dock ett steg i rätt riktning.

Kolla in Food Pharmacy’s blogg och sjukmat.se.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s