IPREN, TESTOSTERON OCH INFERTILITET

I början av året kom nyheten om värktabletter innehållande ibuprofen och sänkta testosteronnivåer hos män. Efter två veckor hade den grupp som fick 600 mg ibuprofen/dag förhöjda nivåer av hormonet LH, något som sker när hjärnan försöker kompensera för de minskade testeosteronnivåerna, så kallad kompenserad hypogonadism.

Idag presenterades ännu en studie som visar att värktabetter som Ipren (ibuprofen) kan påverka fertiliteten hos kvinnor. Enligt studien kan ibuprofen påverka antalet folliklar hos flickfoster, det vill säga de påsliknande anhopningar av celler i äggstockarna som, så småningom, kommer att innehålla var sitt ägg. Läs mer om studien här.

Ung som gammal, man eller kvinna, gravid eller ej – min uppfattning är att man ska försöka minimera sitt intag av värktabletter (och medicin i allmänhet) då i stort sett alla läkemedel har biverkningar. Många anser att just värktabletter inte är “ett riktigt läkemedel” och jag vet flera som dagligen äter Ipren utan att blinka. Visst finns det situationer där värktabletter är ett måste men långa perioder av användning kan få oönskade konsekvenser.

Ibuprofen är anti-inflammatoriskt men det finns naturliga alternativ som också har denna egenskap:

Gurkmeja
Ingefära
Arnika
Cayennepeppar
Lakrits

…vidare är LCHF/keto allmänt känt för att vara en anti-imflammatorisk kosthållning…!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s