KAFFE – BRA ELLER DÅLIGT?

Efter den där veckan i Italien är det svårt att sluta överdosera kaffet! Jag ÄLSKAR kaffe och njuter verkligen av mitt morgonkaffe som antingen är bulletproof eller svart. Just nu verkar det gå en trend i att detoxa sig från den här magiska drycken. Jag har testat detta tidigare och var då så beroende att jag fick migrän i två dagar! Jag kan inte tänka mig en morgon (eller ett liv!) utan kaffe och kommer inte att göra någon avvänjning från min favoritddryck. Däremot har jag sänkt mitt intag till 3-4 koppar per dag och dricker ibland decaf på eftermiddagen. Detta är maxintag för mig då jag lätt blir stressad och stissig av för mycket koffein.

Så, varför väljer jag inte bort kaffet helt?!

  • Kaffe innehåller antioxidanter 
  • Koffein sägs förbättra den kognitiva förmågan, reaktionsförmågan och korttidsminnet (kaffeinet ökar adrenalinhalten i blodet)
  • Kaffe kan ha en skyddande effekt av levern
  • Kaffe minskar risken för diabetes typ 2 (kaffe innehåller magnesium och kalium som hjälper till att reglera insulinnivåerna)
  • Kaffe minskar risken för Alzheimers och Parkinsons
  • Kaffe minskar risken för hjärtsjukdomar 
  • Kaffe minskar risken för depression (jag minns att jag läste i en studie att kaffe faktiskt kan minska risken för suicid pga att nervsystemet stimuleras och då främst produktionen av serotonin och dopamin) 

Till riskerna då… Kaffe är extremt känsligt för toxiner och framför allt mögel. Därför ska man vara noggrann i sitt val av kaffe. Att dricka för mycket av denna underbara dryck är inte heller bra och det gäller att hitta sin magiska dos! Runt en till fyra koppar per dag brukar vara att rekommendera. Annars finns det risk för rastlöshet, stress och insomnia. För övrigt ska de med ett högt kolesterol se upp, kaffebönorna innehåller cafestol och kahweol – två substanser som kan höja LDL-nivåerna. Dock rör det sig om mycket låga nivåer men dricker man flera koppar kaffe dagligen… Jag vill tro att fördelarna med kaffe vinner över nackdelarna! 2-4 koppar om dagen brukar vara perfekt för mig!

Idag hade jag Four Sigmatics chaga- och cordyceps-mix (sägs stärka sinnet och ge mer energi!)i morgonens bulletproofkaffe. Det finns att köpa här!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s