HJÄRNANS HEMLIGHETER


Artiklarna till morgonkaffet handlade så klart (!) om hjärnan, ångest och varför ångestdämpande medicin inte hjälper. Detta har jag sett exempel på så många gånger och jag är övertygad om att det finns andra metoder att ta till än enbart läkemedel. I artikeln nämns bland annat fysisk aktivitet, naturens läkande kraft, medveten andning och meditation. Det är kanske inte så konstigt egentligen, att kroppen som är anpassad för rörelse, “kommer från naturen” och har en förmåga att lugna nervsystemet genom sina egna andetag mår som den ska när den får göra just detta.

Stadsmiljö med allt vad det innebär; ljud, blinkande lampor, trafik, stress, datorer, sociala medier, mobiler – konstant stimulans, det är egentligen helt normalt att kroppen reagerar då denna miljö fortfarande, ur ett evolutionärt perspektiv, är fullständigt ny och faktiskt inte alls något som våra kroppar är anpassade för.

“Den medicinska behandling som ofta erbjuds dämpar de beteendemässiga reaktionerna på ett upplevt hot, men egentligen inte själva ångestkänslorna. En viktig orsak till att en hel del patienter upplever behandlingen som misslyckad är att läkemedlen är framtagna för att dämpa kamp-flykt-reaktionen i amygdala. Medvetna känslor av rädsla eller ångest utvecklas genom komplexa processer i andra, mer prefrontala (främre) delar av hjärnan och dessa påverkas inte av medicinerna.”

Medicin har dessutom biverkningar och det har inte skogspromenader, meditation, näringsriktig mat och djupa andetag. Läs artiklarna här!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s